HERDA, GBED ja Lethal white

HERDA

HERDAa esiintyy erityisesti tietyissä cuttinglinjoissa ©Sippe

HERDAa esiintyy erityisesti tietyissä cuttinglinjoissa
©Sippe

HERDA, eli hereditary equine regional dermal asthenia, on erityisesti quartereilla esiintyvä perinnöllinen ihosairaus. Sairaus aiheuttaa hankalia iho-oireita ja ihon arpeutumista. Oireet alkavat yleensä noin kahden vuoden ikään mennessä, monesti satuloinnin aloittamisen yhteydessä. Sairauteen ei ole hoitoa ja suurin osa sairaista hevosista lopetetaan, koska niillä ei voida ratsastaa eikä ne sovellu siitoskäyttöön sairautensa vuoksi. HERDA on peittyvästi periytyvä sairaus ja sitä varten on saatavilla geenitesti.

 

GBED

GBED, eli glycogen branching enzyme deficiency, on quartersukuisilla hevosilla esiintyvä kohtalokas sairaus. Sairailta hevosilta puuttuu glykogeenin pilkkomiseen ja varastoimiseen tarvittava entsyymi, minkä vuoksi aivot, sydän ja lihakset eivät pysty toimimaan. Toistaiseksi kaikki sairaat varsat ovat olleet quartereita tai painteja, ja tehohoidosta huolimatta menehtyneet tai jouduttu lopettamaan 18 viikon ikään mennessä. Sairaus on peittyvästi periytyvä.

Lethal white (OLWS)

Frame overo-värityksessä läiskät muodostavan ikään kuin kehyksen hevosen ympärille

Frame overo-värityksessä läiskät muodostavan ikään kuin kehyksen hevosen ympärille

Overo lethal white, l. lethal white-oireyhtymä, on erityisesti tiettyyn overo-väritykseen liittyvä periytyvä sairaus. Sitä esiintyy juuri väritykseen liittymisen vuoksi erityisesti painteilla, mutta joskus myös esim. quartereilla. Overo-värityksen alle lasketaan frame overo, sabino ja splashed white -kuvioitukset, jotka eivät ole geneettisesti yhteydessä toisiinsa. Viallinen geeni liittyy nimenomaisesti frame overoon, vaatien molempien geenien viallisuuden ilmentyäkseen. Tarkka periytymismalli on kuitenkin vielä epävarma. Eri overotyyppejä voi olla mahdoton erottaa toisistaan, etenkin silloin kun värityksessä on poikkeuksellisen paljon tai vähän valkoista, minkä vuoksi frame overon luotettava tunnistaminen on mahdollista ainoastaan geenitestillä. Osa frame overoista saattaa olla rekisteröityjä solid paint-rekisteriin.

Sairaat varsat ovat väriltään yleensä kokonaan valkoisia ja syntyessään täysin terveen oloisia. Kuitenkin n.12 tunnin kuluessa alkaa suolitukoksen oireet, paksusuolen aganglionoosin eli hermotuksen puuttumisen seurauksena. Nimensä mukaisesti sairaus johtaa aina kuolemaan.

Sairaus vastaa ihmisillä esiintyvää Hirschsprungintautia. Hirschsprungin taudissa esiintyy samankaltainen suoliston aganglionoosi sekä iholla pigmentittömät alueet, nk. vitiligoläiskät.

 

Lähteet:

http://www.vetmed.ucdavis.edu/index.cfm

http://www.cvm.umn.edu/umec/

www.wikipedia.org

www.apha.com