Painttien kisakausi käynnistyy pääsiäisenä

American Paint-hevoset aloittavat kisakautensa pääsiäisenä

Paint-hevosten kisakausi alkaa pääsiäisenä kaksilla kisoilla. Hyvinkään Ratsastajien Riverside Trail Day pidetään pitkänä perjantaina ja lauantaina on vuorossa Lahnuksen Ratsastuskoulun APHA Easter Show. Molemmissa kisoissa on American Paint Horse Associationin (APHA) hyväksymiä luokkia, ja ne toteutetaan yhteistyössä Suomen Paint-hevosyhdistyksen kanssa. Riverside Trail Dayn tuomari Anja Eriksen tulee Tanskasta ja APHA Easter Shown tuomarina toimii Jaana Paanetoja.

Riverside Trail Day tarjoaa uusia APHA-luokkia

Nyt jo kolmatta kertaa järjestettävässäRiverside Trail Day -kisassa on ensimmäistä kertaa tarjolla American Paint Horse Associationin paint-hevosille avoimet Green -luokat sekä Western Pleasuressa että Trailissä.

Green -luokat ovat Open-luokkia, mikä tarkoittaa sitä, että hevosen omistajalla ei ole merkitystä ratsukon osallistumisoikeudelle toisin kuin esimerkiksi amatööriluokissa. Hevosen ratsastajalla tietysti tulee olla voimassa oleva APHAn jäsenkortti kuten kaikissa muissakin APHA -luokissa.

Green -luokat on tarkoitettu kisauraansa aloittaville hevosille ensiaskeleeksi kohti vaativampia Open -luokkia sekä mahdollisuudeksi kilpailla saman saman kokemuksen omaavien ratsukoiden tai hevosten kesken. Green -luokkkien arvostelussa otetaan tämä huomioon.

Osallistumisoikeus on jokaisella APHA -rekisterissä olevalla hevosella, joka kilpailee ensimmäistä vuottaan tai joka on kilpaillut aikaisempina vuosina Green-, Open-, Novice Amateur-, Amateur-, Novice Youth- tai Youth -luokissa, mutta ei ole saavuttanut niissä yhteenlaskettuna kymmentä pistettä. Yhteenlasketut pisteet lasketaan lajikohtaisesti.

Osallistumisoikeus kestää kalenterivuoden huolimatta siitä että hevonen saavuttaisi kymmenen tai sitä enemmän pisteitä. Osallistumisoikeus seuraaville vuosille loppuu kun hevonen saavuttaa kymmenen pistettä. Green -luokkaan osallistuva hevonen saa osallistua myös muihin samassa kisassa tarjottaviin Open -luokkiin.

Green -luokissa saavutetut pisteet lasketaan APHA Register of Merit (ROM) titteliin. Pisteet (points) kertyvät sijoituksen perusteella hevosen elinikäiseen rekisteriin. Kussakin luokassa jaettavien pisteiden määrään vaikuttaa siihen osallistuneiden ratsukoiden lukumäärä. Esimerkiksi jos luokassa on kaksi osallistujaa, saa voittaja 1⁄2 pistettä, jos kolme voittaja yhden ja toiseksi tullut puolikkaan. Koko pistetaulukko löytyy APHA Rule Bookista.

Suurin ero APHA Open -luokkiin on siinä, että hevoset niiden iästä huolimatta ( 6 vuotta tai vanhemmat hevoset) saa ratsastaa vapaavalintaisesti joko yhdellä kädellä kankikuolaimella tai kahdella kädellä nivelsuitsilla tai bosalilla. Kuolaimia ja bosalia koskevat säännöt löytyvät niin ikään APHA Rule Bookista.

APHA Easter Show laajentaa luokkatarjontaansa amatööriluokkiin

Lahnus Easter Show tarjoaa sekä aloittelevien ratsukoiden Novice Amateur – että Amateur -luokkia, lajeina ovat Western Pleasure, Trail ja Hunter Under Saddle. Toisin kuin täkäläisissä kilpailusäännöissä APHAn kilpailuluokat jakautuvat kaikille AHPAan rekisteröidyille hevosille avoimiin Open -luokkiin, joihin myös Green-luokat kuuluvat sekä amatööriluokkiin, jotka ovat ratsukkokohtaisia. Novice Amateur- ja Amateur -luokkiin osallistuminen on rajoitettua.

Amatööriluokka on tarkoitettu harrastajalle

Nimensäkin mukaisesti APHAn amatööriluokat on tarkoitettu harrastajille ja säännöt sulkevat ammattilaiset pois toisin kuin suomalaisissa lännenratsastussäännöissä. APHAn säännöt määrittelevät ammattilaisuuden. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että henkilölle, joka kouluttaa hevosia, opettaa tai on tuomari, ei myönnetä Amateur -luokkiin osallistumioikeuteen vaadittavaa jäsenkorttia. Myös toisten omistamien hevosten kilpailuttaminen luetaan ammattilaisuudeksi. Sen sijaan osallistumioikeus on täysi-ikäisellä henkilöllä, joka kilpailee omistamallaan tai lähiomaistensa omistamalla hevosella. Mainittakoon, että alle 18 -vuotiaille avoimia luokkia ovat Open – ja Youth -luokat.

Amateur -luokissa saavutetuista tuloksista kertyviä pisteitä ei lasketa yhteen Open -luokkien pisteiden kanssa, vaan ratsukolla on mahdollisuus saavuttaa esimerkiksi Amateur Register of Merit osoituksena menestyksestään. Amatöörillä on kuitenkin osallistumisoikeus kaikkiin Open -luokkiin. Tarkemmat säännöt Amateur -luokkien osallistumioikeudesta löytyvät APHA Rule Bookista kohdasta Amateur and Novice Amateur Programs.

Novice Amateur luokissa on rajoitettu osallistumisoikeus

Novice Amateur -luokat on tarkoitettu aloitteleville ratsastajille. Novice Amateur -luokkiin osallistumisoikeus on henkilöllä, jonka kilpailu-uransa aikana ole saavuttanut 20 pistettä Open -, Amateur – ja/taiYouth -luokissa. Pisteet lasketaan yhteen APHAn lajijaottelun mukaisesti. Amateur Program jakaa lajit 19:sta kategoriaan, esimerkiksi Category V:een kuuluvat Hunter Under Saddle, Pleasure Driving ja Western Pleasure. Novice Amateurin kisahistoriasta ei saa löytyä liikaa saavutettuja pisteitä myöskään muiden APHAn tunnistamien kilpailujärjestäjien tulosrekistereistä. Tällaisia järjestöjä ovat esimerkiksi AQHA, ApHC, NRHA jne. Säännön tarkoituksena on rajata luokat oikeudenmukaisesti vain todella aloitteleville ratsukoille.

Muilta osin Novice Amateur -luokkien osallistumisoikeus kriteerit ovat samat Amateur -luokissa. Myönnetty Novice Amateur – luokkien osallistumisoikeus on voimassa kalenterivuoden huolimatta sen aikana saavutetuista pisteistä. Tarkemmat säännöt ovat APHA Rule Bookissa.

Päivi Oikarinen