Kesä ja kärpäset? Eipäs, UKONILMA!

Tapanila, Helsinki

Auringonlasku ukkosen jälkeen. Tapanila, Helsinki

Sää, tuo hevosharrastajan puheenaihe koko skandinaviassa. Säätiedotuksista puuttuu usein se tärkeä tieto, minkälaista sadetta saattaa olla tiedossa. Ukonilman valitettavasti huomaa yleensä, kun se on tulossa päälle lähinnä äänestä ja silloin iskee myös kiire päälle. Ratsukko aukealla pellolla, tiellä tai kotikentällä on vaarallinen yhdistelmä ja toimii hevosenkenkineen ukkosenjohdattimen tavoin. Lopputulema tämän kaltaissessa ukkosenjohdattimessa muistuttaa kuitenkin lähinnä grillihiiltä kera surevien omaisten, joten tilannetta lienee suotavaa välttää.

 

Yleensä ihmiset ovat tottuneet joko laskeutumaan hevosen selästä alas ja etsimään lähimetsästä suojaa tai ratsastamaan rivakasti tallille toivoen, ettei nyt ihan päälle se ukkonen osuisi. Ongelmaksi on lähinnä muodostunut säätiedotuksien viitteellinen tarkkuus, joka riittää usein antamaan kuvan, minkälaista sää suunnilleen voisi olla. Ukkosen ilmat säätiedotuksissa yleensä mainitaan summittaisesti ja joskus harvoin kehotetaan varovaisuuteen. Meneekö se ukkonen sitten kotimaastojen päältä vai vierestä onkin ollut sitten se jatkuva arvailujen varassa ollut tieto. Ratsastamaan ei pääse ollenkaan, jos sitä myräkkää joutuu vain odottelemaan.

Ukonilma Klaukkalassa

Ukonilma ja trombi Klaukkalassa 2014

Ukkosta voi ennustaa aivan kuten kaikkia muitakin luonnonilmiöitä. Tämä riittääkin usein kuvaamaan yleistä vallitsevaa säätilaa ja riittää mökkilomailijalle varsin mainiosti sellaisenaan. Saunan voi lämmittää aivan normaalisti ja jyrinä kertoo omaa totuuttaan, onko ukkonen tulossa vai ei. Salamoista voi päätellä lopun uskaltaako järveen pulahtaa vaiko ei.

Ratsukolle tämä ei oikein riitä. Ei riitä myöskään kilpailun järjestäjälle. Tietoa pitäisi olla enemmän ja sen pitäisi perustua johonkin muuhun, kuin analyysiin vallitsevasta ilmatilasta ja tarkkuuttakin pitäisi olla rutkasti enemmän. Faktatieto on ainoa mahdollinen keino saada tällaista kuvaa ympäristöstä. Mutta miten se onnistuu?

Ukkostutka. Mikä ihme se sellainen on? Ukkostutka mittaa ilman ilman sähköisyyttä varsin nerokkaalla tavalla. Salama aiheuttaa iskiessään aina aina radioaallon, josta voidaan päätellä salaman ilmansuunta ja radioaallon voimakkuudesta sen etäisyys hyvinkin tarkasti. Ukkostutkia on ollut euroopassa käytössä ilmatieteenlaitoksilla ja eri tieteen aloilla vuosikymmeniä. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ukkostutkasta on tullut myös sääasemaharrastajien työkalu. Ukkostutkaa on mukava seurata ja tietokoneet ovat mahdollistaneet kerätyn tiedon helpon analysoinnin. Enää ei tarvitse laskea, vaan homma hoituu automaattisesti ja kerättyä dataa on helppo sijoittaa kartalle. Laitteiden kehittyessä myös tarkkuus on parantunut.

Blitzortung -kuvakaappaus FL Center -sivustolta.

Blitzortung -kuvakaappaus FL Center -sivustolta.

Muutama vuosi sitten harrastajat keksivät ruveta keräämään salamatietoa yhteisesti ja loivat verkoston internetin yli useista ukkostutkista. Nyt tietoa saatiin jo valtavasti ja se oli hyvin tarkkaa. Salamaniskut saattoi sijoittaa kartalle valmiista tietokannasta, johon kerättiin tietoa salamaniskuista kaikkiin siihen liitetyiltä tutka-asemilta. Oli syntynyt harrastajien ylläpitämä Blitzortung.org -niminen ukkostutkaverkko. Kartan peittoalue kattaa nykyisellään jo koko Euroopan ja Amerikan manner on alkanut pikkuhiljaa myös heräilemään. Tarkkuus on parantunut entuudestaan. Nykyisellään maallikkokin pystyy tarkistamaan hyvin helposti oman lähialueensa ukkostilanteen.

Mistä tämä ihmeverkko sitten löytyy ja kuinka siihen voi päästä käsiksi? Vastaus on helppo. Internetistä. http://www.blitzortung.org/ on verkoston virallinen sivusto, josta salamakarttoja on helppo seurata. http://www.lightningmaps.org/ hyödyntää saman yhteisön tietokantaa ja on pureskellut kerätyn datan reaaliaikaiseksi dynaamiseksi karttakuvaksi. Sivustolta löytyy myös arkisto, josta voi katsoa animaation menneisyydestä nykyhetkeen ja päätellä sen perusteella mihin suuntaan salamointi on kulkemassa.

Blitzortung -aplikaatio Samsung S4 -puhelimessa.

Blitzortung -aplikaatio Samsung S4 -puhelimessa.

Blitzortung-verkon harrastajat ovat myös tehneet varsin toimivan ohjelman Android-puhelimille, joka automaattisesti käy lataamassa verkosta oikeat kartat puhelimen sijainnin mukaan. Tämä ohjelma on ryyditetty vielä hälytyksillä, jotka ovat ohjelmoitavissa käyttäjän mieltymysten mukaan. Ohjelma on suorastaan erinomainen työväline maastoilevalle ratsastajalle tai kilpailun järjestäjälle vallitsevan sään tarkkailuun. Noin kuukauden kokeilukäytön jälkeen ohjelma on osoittautunut varsin toimivaksi ja ennenkaikkea myös mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi sääilmiöiden tarkkailuun.

Enää ei tarvitse arvailla, onko ukkonen tulossa niskaan vai ei. Sen voi tarkistaa kartasta, joka pitää paikkansa.