Suomalaiset reiningin MM-kisoissa

AllTech FEI World Equestrian Games 2014, Normandy, France

AllTech FEI World Equestrian Games 2014, Normandy, France

Normandian ratsastuksen MM-kisoissa 2014 nähtiin ennätysmäärä suomalaisia reinareita. Maailmanmestaruusmittelöihin osallistui yhteensä kuusi ratsastajaa, joista neljä kisasi joukkuekilpailuissa ja kaksi ratsasti yksilöradan.

Suomen joukkueessa ratsastivat Maria Astikainen, Siri Haanpää, Pete Perkiö ja Kari Vepsä. Yksilökilpailijoina kisoihin osallistuvat Maria “Wilma” Mustonen ja Teija Pietilä.

Joukkuekisat oli jaettu maanantaille ja tiistaille. Joukkuekisat toimivat samalla karsintoina torstain ja lauantain yksilöfinaaleihin: 15 parasta pääsi näistä suoraan lauantain finaaliin. Sijoille 16 – 35 sijoittuneet kisaavat vielä torstain semifinaalissa, josta 5 parasta jatkaa kisaa lauantaina.

Lähtijöitä joukkuekisassa oli yhteensä 82 ja ratana reiningrata 6, joka alkaa spineillä kumpaankin suuntaan.

Kisoja tuomaroimassa oli yhteensä kuusi tuomaria, joista viisi arvosteli suoritusta ja yksi tarkasti hevoset radan jälkeen. Useamman tuomarin käytäntönä on, että tuomareiden antamista pisteistä parhaat ja huonoimmat karsitaan pois, ja kolmen jäljelle jääneen pisteet lasketaan yhteen. Ns. 0-suorituksen pisteet ovat siis tässä laskentatavassa 210.

Kahden päivän joukkuekilpailut

JJ7A7966Joukkuekisojen ensimmäinen osuus alkoi maanantai-aamuna 25.8 noin 8:45. Kisojen ensimmäisenä lähtijänä ratsasti Belgian Piet Mestdagh, joka varmisti paikkansa finaaliin sijoittuen lopputuloksissa 19. sijalle.

Belgialla oli ehdottomasti kisojen aktiivisin kannustusjoukkue. Belgialaiset olivat varustautuneet kisaan lipuin, hatuin ja kasvomaalauksin, ja ääntä heistä lähti. Belgialaisia suuremman metelin sai aikaan vain isäntämaa Ranska ranskalaisten kannustaessa omiaan. Kisojen hyvästä hengestä kertoo kuitenkin se, että myös pienet maat saivat yleisöltä kannustusta.

Haanpäällä huonoa onnea

JJ7A6527Suomen ensimmäinen ratsukko oli lähtönumerolla 15 Siri Haanpää hevosella Ba Shining Hickory. Huono onni kohtasi ratsukkoa heti radan aluksi, kun hevonen epäröi areenan keskellä olleita tv-ruutuja ja niiden liikkuvaa kuvaa. Hevosen hypähtäessä sivulle Haanpään vapaa käsi kosketti ohjia, joka aiheutti tuomariston harkinnan jälkeen ratsukolle 0-tuloksen.

Hankalasta alusta huolimatta Haanpää piti hevosen hienosti hallinnassa ja ratsasti yhden parhaista radoistaan. Suomen joukkuekilpailun kannalta tuomariston päätös radan hylkäämisestä oli kuitenkin harmillinen, koska joukkuekisassa arvioidaan joukkueen kolme parasta suoritusta: tämä asetti lisää paineita loppujoukkuetta kohtaan.

Tasaisen varma rata Mustoselta ja Vepsältä

JJ7A6679Seuraavana suomalaislähtijänä oli yksilösuorituksella kisaan osallistunut Maria “Wilma” Mustonen.

Mustosen kisahevonen Shezdunnitthehardway asteli rauhallisesti areenalle ja teki 205,5 pistettä: ensimmäisenä tuomarina toiminut Rick LeMay antoi suorituksesta 67,5 pistettä ja muut tuomarit arvottivat ratsukon suorituksen 68 ja 69 pisteen arvoiseksi. Mustosen ympyrät olivat mallikkaat ja spinit pyörivät hyvin, mutta viimeisessä pysähdyksessä hevonen hidasti hieman vauhtia, joka verotti pisteitä. Lopullisissa tuloksissa Mustonen sijoittui sijalle 61.

JJ7A6827Maanantain joukkuekilpailun viimeisenä suomalaislähtijänä ratsasti Kari Vepsä hevosellaan Custom Slidetrack. Spinit ja ympyrät pyörivät hyvin, mutta tuomaristo arvotti ratsukon jaetulle sijalle Mustosen kanssa.

Kisojen pisteitä arvioidessa kannattaa huomioida, että tuomariston pistelinja osoittautui joukkuekilpailun tiukaksi, joten jokainen ratsastaja joutui tekemään tosissaan töitä yltääkseen ns. normaaliin pistesijoitukseensa.

Astikainen kisojen paras suomalaisreinari

JJ7A7068Tiistain joukkuekilpailun ensimmäinen suomalaisratsastaja oli lähtönumerolla 11 Maria Astikainen, joka teki hevosella Chic Ruf Enterprise kisojen parhaan suomalaistuloksen. Pisteitä ratsukko sai 207. Astikaisen suorituksesta paistoi, että ratsukolla oli hauskaa radalla: kameroille tallentui kuvia suorituksen aikana leveästi hymyilevästä Astikaisesta. Kannustusta Astikainen sai suoritukseensa myös Belgian kannustusjoukkueelta.

Astikaisen laukkaympyröistä tuomarit antoivat plussaa ja ensimmäinen pysähdys onnistui hienosti. Kaikkien pisteissä huomioitujen tuomareiden pisteet olivat ratsukolle 69. Astikaisen lopullinen sijoitus kisassa oli 55.

Pietilä ja Perkiö tiistai-iltapäivän ratsastajat

JJ7A7360Tiistai-iltapäivän toiseksi viimeisessä osuudessa Teija Pietilä pääsi ratsastamaan radalle hevostaan Remidoc suoraan lanauksen jälkeen. Toisessa spinissä Pietilällä ja Remidocilla oli ongelmia, mutta Pietilä sai hienosti kasattua hevosensa ja teki lopuksi mallikkaan suorituksen. Spinin epäonnistuminen verotti paljon suoritusta ja Pietilä oli sijoituksissa 66. pistein 200.

Pari ratsukkoa Pietilän jälkeen ratsasti USA:n Shawn Flarida hevosellaan Spooks Gotta Whiz, joka sai tuomaristolta tasaiset 76,5 pistettä ja voitti ylivoimaisesti kilpailun 229,5 pistellä.

JJ7A7470Viidenneksi viimeisenä joukkuekisan ratsastajana starttasi Pete Perkiö hevosellaan Smart Spookster. Hienosti alkaneella radalla ongelmat tulivat ensimmäisellä laukkaympyrällä, jossa hevonen jännittyi ja teki vielä ylimääräisen laukanvaihdon, joka verotti ratsukon pisteitä huomattavasti. Lopputuloksena Perkiö ja Spookster sijoittuivat sijalle 71. ja saivat 197 pistettä tuomaripisteiden vaihdellessa 64,5 – 66,5 välillä.

USA ylivoimainen voittaja

JJ7A8450Kisojen ylivoimainen voittaja oli USA: kaikki USA:n ratsastajat olivat 10. parhaan joukossa. Sijat 1. sekä kolmen kesken jaetusta kakkossijasta kaksi meni USA:lle. Yhdysvallat voittikin joukkuekilpailun ylivoimaisesti pistein 677,5.

Toiseksi sijoittui Belgia pisteillä 663 ja kolmanneksi Itävalta pisteillä 658,5. Euroopan maista USA:ta hätyytteli Belgia, jonka ratsastajat Ann Poels ja Cira Baek sijoittuivat 5. ja 6. sijalle. Kolmanneksi tuli Itävalta, jonka paras ratsastaja Martin Mühlstätter hevosellaan Wimpys Little Buddy jakoi USA:laisten kanssa toista sijaa.

Suomi sijoittui joukkuekilpailussa 15. sijalle pistein 609,5. Taakse jäi Meksiko, ja juuri edelle kiilasi puolentoista pisteen erolla Ruotsi.

Finaalit torstaina ja lauantaina

JJ7A8480Semifinaali ratsastetaan torstaina 28. elokuuta klo 15.00-17.10. Semifinaalissa ovat mukana ratsukot, jotka sijoittuivat 16.-35. sijalle joukkuekilpailussa. Viisi parasta jatkaa henkilökohtaiseen finaaliin.

Semifinaalit esitetään torstaina 28.8. klo 14.55-17.10 Yle Areenassa.

Finaali on lauantaina 30. syyskuuta klo 21.00-23.00. Henkilökohtaiseen mitalikilpailuun osallistuu joukkuekilpailun 15 parasta ratsukkoa sekä 5 parasta seminfinaalista. Mitalit ratkotaan lauantain finaalisuoritusten perusteella.

Yle näyttää lähetyksen lauantain kisoista kello TV2:lla sunnuntaina 31.8. (la-su yö) klo 00.35-01.15. Yle Areenan puolella kisoja voi seurata suorana lauantaina 30.8. klo 20.55-23.20.

Kisat nähtäväillä Yle Areenassa

Noin tunnin mittaiset koosteet maanantain ja tiistain kilpailuissa ovat katsottavissa kuukauden ajan Yle Areenassa, linkit alla:

Maanantain joukkuekilpailu: http://areena.yle.fi/tv/2287022
Tiistain joukkuekilpailu: http://areena.yle.fi/tv/2287020

JJ7A7826