Lännentuulahduksia Saksasta

Lännentuulahduksia Saksasta

 

Saksa on oleellinen osa maailman hevoskulttuuria, myös lännenratsastuksessa. Tunnetuimpia tekijöitä lännenratsastuksessa ovat Grischa Ludwig, Volker Schmitt sekä Alexander Ripper. He muodostivat myös 2013 reiningin EM-kultaa voittaneen joukkueen. Kun yhtälöön lisätään Nina Lill, saadaan kasaan Saksaa edustanut ja neljänneksi sijoittunut joukkue vuoden 2014 WEG:ssä. Myös Suomen reining-maajoukkue treenaa saksalaisen Nico Hörmannin valvovan silmän alla.

Saksalaisten osaaminen lännenratsastuksessa ei perustu pelkästään reiningiin. Myös all around- lajeissa löytyy kokemusta ja ammattitaitoa. Anna Limmer (nyk. Gürlich) on esimerkiksi moninkertainen European Champion sekä Futurity Champion trailissa, western ridingissa sekä pleasuressa. Siskokset Linda ja Caroline Leckebusch ovat hekin niittäneet menestystä keräten useita Saksan mestaruuksia all around- lajeissa.

Saksan asukasluku on noin 81 miljoonaa. Heistä ratsastusta tai muuta hevosurheilua harrastaa noin 1,7 miljoonaa, 75 % heistä on naisia. Hevosia ja poneja Saksassa asustaa noin 1,2 miljoonaa. Suomessa sen sijaan asukkaita on vain 5,5 miljoonaa, hevosia ja poneja 75 000 ja ratsastusta harrastavia on sesonkiaikaan noin 170 000. On siis täysin selvää, että hevosala ja sen mukana myös lännenratsastus on levinnyt Saksassa laajalle ja osaamista löytyy hurjasti. Tämä oli pääsyy, miksi itse muutin vuosi sitten Saksaan työskentelemään. Työpaikan saaminen oli selkeästi helpompaa, vaikka ei toki itsestään selvää, ja valmentajien taso on kova.

Pääsääntöisesti kaikki lännenratsastusta harrastavat tai lajin parissa työkseen olevat kuuluvat Saksan lännenratsastusliittoon EWU:hun (Erste Westernreiter Union Deutschland e.V.), muodostaen täten Euroopan suurimman lännenratsastusliiton. EWU taas toimii Saksan ratsastajainliiton FN:n alaisuudessa. EWU on jaettu viiteentoista alajärjestöön jakautuen löyhästi Saksan osavaltioiden mukaan. Kilpailujen järjestäjänä toimii aina EWU yhteistyössä järjestävän tilan tai tallin kanssa. Päävastuu on tilalla, mutta EWU on järjestävä liitto. Kilpailuja järjestetään seitsemällä eri tasolla. Alimman tason kilpailut ovat pieniä tallikilpailuja ja suunnattu pääasiassa perheen nuorimmille. Sitten on eritasoisia seura- ja aluekilpailuja ja korkeimmalla tasolla kilpaillaan Saksan mestaruuksista. Jokaisella ratsastajalla on myös oma tasonsa, joita on yhteensä viisi ja joista ykkönen on paras. Saksassa myös nuoret ja yli 18-vuotiaat kilpailevat pääsääntöisesti erillään.

EWU:n vuoden päätapahtuma on German Open, jossa kilpaillaan Saksan mestaruuksista.  German Open järjestetään aina Kreuthissa, joka sijaitsee Baijerissa. Kreuth on muutenkin suosittu kilpailupaikka ja siellä pidetään useamman kerran vuodessa suuria kilpailuja, kuten esimerkiksi NRHA Breeders Derby ja NRHA European Futurity. Kreuthin kilpailujen lisäksi Saksan Augsburgissa järjestetään kahden vuoden välein Americana, jonka aikana kilpaillaan muun muassa reiningin Euroopan-mestaruudesta.

Varsa

19.3.2015 syntynyt orivarsa (CT Cookie Monster x UT Ticket to Heaven). © Michelle Lüscher

Kilpailujen lisäksi EWU järjestää jäsenilleen koulutuksia. Liiton kautta on mahdollisuus suorittaa hoito- ja ratsastusmerkkejä, sekä eri tason valmentajalisenssejä, jotka alkavat trainer assistant- lisenssistä ja jatkuvat C- ja B-tasojen kautta A-tason valmentajaksi. Tämän jälkeen on valmentajan vielä mahdollisuus kouluttautua DOSB-lisenssin kantajaksi, jolloin lisenssin myöntää Saksan olympiakomitea. EWU:n koulutustarjontaan kuuluvat myös tuomarikoulutukset.

Kaiken kaikkiaan lännenratsastus on Saksassa hyvin suosittua ja taso on kova. Suuresta suosiostaan ja alati kasvavasta harrastaja- ja hevosmäärästä johtuen osaavia valmentajia on Saksassa paljon tarjolla. Suosio näkyy myös kesän aikana järjestettävien kilpailujen määrässä ja kilpailujen kestoissa: yleensä peruskilpailut kestävät kolme päivää! Suosittelen kaikkia lajista kiinnostuneita tutustumaan saksalaisiin valmentajiin ja mahdollisuuksien mukaan myös valmentautumaan heidän kanssaan. Heiltä voi saada todella arvokkaita vinkkejä omaan treenaamiseensa. Saksalaisten työmoraali on kova, mutta valmentautuminen tehdään aina pilke silmäkulmassa. Kuten minulle eräs valmentaja kerran virnistäen sanoi: ”Jos et halua tehdä jotain täydellisesti, niin älä tee ollenkaan.”

Muutin Saksaan maaliskuussa 2014. Valmistuin agrologiksi joulukuussa 2013 ja minulle oli selvää, että suuntaan ainakin joksikin aikaa ulkomaille valmistumisen jälkeen. Opiskelujen aikana vietin 3,5 kuukautta Hollannissa ja 4 kuukautta USA:ssa vaihdossa, joten ulkomaille lähteminen ei ollut vieras asia. Koska puhun saksaa toisena äidinkielenäni, oli Saksa myös luonnollinen vaihtoehto. Työnhakuprosessi oli pitkä ja turhauttava. Hakemuksia lähetin useita kymmeniä ja useimmiten en saanut mitään vastausta, saati myöntävää sellaista. Mutta loppujen lopuksi päädyin Berliinin lähelle reining-tallille valmentajan avustajaksi. Työ oli rankkaa, päivät pitkiä, mutta puitteet lähes optimaaliset hyvään valmentautumiseen.

 

Syyskuu 2014, Gut Sputendorf, Saksa. © Sabine Bonnié

Syyskuu 2014, Gut Sputendorf, Saksa. © Sabine Bonnié

Viiden kuukauden jälkeen tiemme kuitenkin erkanivat kun sain toisen työpaikan Rügenin saarelta Itä-Saksasta. Työsuhteen alun toimin jälleen valmentajan avustajana, mutta ylenin suhteellisen nopeasti apuvalmentajan rooliin. Samalla reining sai jäädä ja all around- lajien maailma aukeni. Hetkittäin sitä täälläkin miettii, mitä ihmettä sitä oikein tekee, kun vettä sataa vaakatasossa ja tuulenpuuskat lähenevät myrskylukemia, mutta silti en päivääkään vaihtaisi pois tästä vuoden kestäneestä seikkailusta. Saksassa olen saanut niin paljon oppia ja mahdollisuuksia kehittyä ammattitaitoisessa seurassa, että en usko Suomessa olevan ihan heti samanlaista tilaisuutta, vaikka sielläkin ammattitaitoa löytyy. Saksassa kuitenkin laji on jo niin paljon pidemmällä, että olisi ollut hullua heittää täällä auenneen tilaisuudet menemään. Ehkä palaan Suomeen vielä joku päivä, mutta tällä hetkellä se tuntuu kovin vieraalta ajatukselta.

 

Helmikuu 2015, Westernreiten Rügen, Saksa. © Christine Lietz

Helmikuu 2015, Westernreiten Rügen, Saksa. © Christine Lietz

Michelle Lüscher
Kirjoittaja on koulutukseltaan agrologi (AMK) ja EWU trainer assistant. Hän työskentelee Saksassa Rügenin saarella apuvalmentajana lännenratsastustallilla (www.westernreiten-ruegen.de)