Wallantallin Meeri, monipuolinen hevosnainen

Teksti: Cherry Lee Byrd

Harjavallasta, hevosten harjojen (niin hiusten, kuin puhdistukseen käytetävienkin) keskeltä löydät tämän reippaan hevosnaisen Meeri Simulan.
Meeri on koulutukseltaan agrologian Amk, hevostalousyrittäjä. Omalla tallillaan Meeri kasvattaa lännenrotuisia painteja ja quartereita, mutta myös useiden tätiratsastajien lempihevosia suomenhevosia. Tällähetkellä hänen valmennettavanaan on sekä englantilaisen-, että westerntyylin ratsastajia ympäri suomen ja omalla tallillaan hän pitää pientä tuntitoimintaa,kursseja, sekä avustaa äitinsä ratsastusterapioissa. Meeriltä saat myös apua lastausongelmissa, maastakäsittelyssä tai siinä vaiheessa kun tuntuu että yhteys omaan hevoseen on hukassa. Vaikka nykyisin hänen toimintansa on lähinnä ratsuhevosten parissa, on tältä naiselta löytynyt myös raviohjastajan kortti taskustaan. Ajo puolella hän on kokeillut myös maatalousajoa.

Meeri on myös tunnettu länneratsastuksen kisapuolella. Hän kertoo kisaavansa aina, kun vain muilta hommiltaan ehtii. Hän on voittanut kaksi Suomen mestaruutta Reiningissä. Lisäksi hän on osallistunut NRHA EM-kisoihin Hesa Frosty Hickoryn kanssa vuonna 2009. Lajimestaruusmitaleja hän on haalinut itsekouluttamillaan hevosilla Emphys Big Nobody ja Mr Skippin Dandy.

Miten Meeristä sitten tuli aikanaan “lännentyttö”?

Meerin ollessa lapsi, hänen isänsä oli aktiivinen lännenelokuvien ja kantrimusiikin kuluttaja. Jo isän elokuvista Meeri ihaili cowboyta ja heidän toimiaan, mutta ratsastuksen hän aloitti silloin englantilaisen tyylin parissa. Este- ja kouluratsastuksen parissa Meeri kisasi jo nuorena aluetason kilpailuissa.
Kun vuosia tuli muutamia lisää, Meeri pääsi Mustialaan opiskelemaan agrologiaa ja tutustui samoihin aikoihin, Kurikan Leenaan. Leenan kautta hän löysi luonnollisen hevostaidon ja kanavan opetella lisää lännenratsastuksesta. Opintojensa harjoittelu jaksolla Meeri hankki matkaliput Kalifornian kouluun, jotta oppisi lisää hevosten kouluttamisesta karjatöihin. Hän kertoo, että jenkkeihin matkustaminen avasi hänen silmäsä ja sydämensä entistä enemmän westernille.
Hän oli aiemmin kisannut kouluratsastusta helppo A tasolla, ja koki sen kanssa harrastuksen “junnaavan paikallaan”. Tutustuttuaan jenkeissä karjahevoseen Little Aunt Nancy, oli Meeri täysin myyty lännenratsastukselle. Hän kertoo olevansa tyytyväinen, että hänen opettajansa lajiin oli juuri tämä hevonen. Lännenratsastus vei voiton englantilaiselta, sen olessa niin kevyttä,järkevää, tarkoituksen mukaista ja mukavaa.Myös lännenratsastuksen monimuotoisuus, lajien kirjo teki tyylin Meerille mielenkiintoiseksi.

Lajeista rakkain, sekä tärkeimmät esikuvat ja tietenkin ne tärkeimmät hevoset.

Meeri kertoo karjalajien kiehtovan häntä eniten, siinä kun on tekemisellä tarkoitus ja se on hauskaa niin hevoselle kuin ratsastajallekin. Lajissa hän kehuu koulukaveriansa Nick Dowersia ja kertoo hänen olevan yksi henkilöistä, jonka kanssa on ollut ilo työskennellä. Esikuvikseen hän mainitsee Leslie Desmondin, Bill Dorrancen, Brian Neubertin ja Chris Coxin. Lisäksi arvostaa valmennusohjelmansa ansiosta Mark Shafferia, sekä valmentajana ja ratsastajana hänelle yksi esikuva on ehdottomasti Christel Poels.

Ja mitä hevosiin tulee, kertoo Meeri niiden kaikkien opettaneen hänelle jotain elämän varrella,mutta esimerkiski ensimmäinen oma poni, russponi ruuna KIlpo on ollut tärkeä. Meeri kuvailee ponin olleen legenda jo eläessään. Lisäksi tärkeiden hevosten tittelin saa tietysti länkkärin Meerille myynyt ensimmäinen oma quarter Little Aunt Nancy, sekä kisakumppaninsa, aina yhtä luotettava ja opettavainen, qh-ori Hesa Frosty Hickory. Myös meerin omin sanoin kuvailema “itse suloisuuseläin, ihanuus, kiltteys ja liikkumisen lahja”; paint ori, Emphys Big Nobody pääsee erityismainittujen listalle.

Sopiva hevonen ja ammattitaitoinen opettaja ovat avaintekijöitä harrastuksessa.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä asiana, kysyin Meeriltä hänen vinkkejään jo harrastaville länneratsastajille, sekä myös lajiin vasta tutustuville henkilöille.
Meeri painottaa että yhteistyö oikeiden ammattilaisten kanssa on tärkeää, niin aloittelijoiden kuin jo lajin parissa puuhastelevien kohdalla. Omaa hevosta hankkiessa hän sanoo olevan tärkeintä löytää “hyvä ja itselleen sopiva harrastuskaveri”. Hinta ei ole se mistä lähdetään liikkelle. Meeri painottaa myös varusteiden, ruokinnan ja kavionhuollon tärkeyttä hevosten pidossa, sekä neuvoo ihmisiä kysymään apua tarvittaessa kokeneemmilta ammattilaisilta. Myös hyvä valmentaja on etu niin hevoselle, kuin ratsastajallekin, sillä hyvä hevosihminen “käy läpi jatkuvaa oppikoulua” ja on halukas kehittymään paremmaksi.

Vasta-alkajia Meeri suosittelee myös kääntymään ammattilaisten pariin, lännenratsastusta kun ei ole vielä lännenvarustein varustetun hevosen selkään kiipeäminen ja sillä ratsastaminen. Hän myös kehottaa tutustumaan lännenratsastuksen lajikirjoon ja etsimään sieltä sen mikä eniten kiinnostaa. Kun kiinnostava laji on tiedossa, se auttaa myös valitsemaan sopivimman tallin. Vaikka intoa aloittelijoilta löytyisikin, niin Meeri muistuttaa, että on hyvin epätodennäköistä että heti ensikerralla pääsisit kokeilemaan esimerkiksi liukupysähdyksiä.

12272840_807356739368807_981501044_n

Linkki Meerin tallin sivuille: http://www.wallantalli.net/