Nainen joka perusti “villinlännen” rachin Suomeen

Teksti Cherry Lee Byrd

Kolmen vuoden ajan on Minna Väyrynen pitänyt talliaan Wild Western Ranchia Paltamossa. Tallin toiminta on monipuolista. Leirejä, kursseja, kerhoja ja tunti toimintaa pyörii lähes jatkuvasti. Minna myös kasvattaa ja kouluttaa hevosia. Vaikka hänen tallinsa nimestä tulee ensimmäisenä mieleen länneratsastus, voi hänen tallillaan treenata myös vikellystä, sekä monia muitakin juttuja hevosten parissa.

Mieluiten lännenratsastuksen parissa Minna seuraa ja harrastaa Trailia ja Reiningiä. Itse hän ei ole kisannut lännenratsastuspuolella, mutta esimerkiksi työhevospuolella kisahistoriaa häneltä löytyy. Lännenratsastus ja luonnollinen hevosmiestaito ovat kuitenkin aina kiehtoneet Minnaa. Nuoruudessaan hän matkusti Jenkkeihin ja kun hän siellä pääsi lännenkoulutetun hevosen selkään, löysi laji paikan Minnan sydämestä, eikä se ole sieltä mihinkään vuosien kuluessa kadonnut.
Minna rohkaiseekin uusia ratsastajia rohkeasti mukaan harrastamaan ja kokeilemaan lännenratsastusta.

12311658_10207110770999934_274625122_o

Esikuvat ja Elämän tärkeimmät hevoset

Stacy Westfall, tulee ensimmäisenä ulos Minnan suusta, kun kysyn hänen esikuviaan hevosmiestaidoissa. Hän kertoo myös seuraavansa paljon muita ihmisiä sillä saralla, sekä ratsastuspuolellakin. Minnan elämän tärkein hevonen on hänen työhevosharrastus puoleltaan tutuksi tullut supi suomalainen, eli Suomenhevonen Vihuliina. Minna kertoo alun olleen hankalaa tämän hevosen kanssa. Vihuliina oli aikaisemmin ollut huonolla pidolla ja luotti huonosti ihmisiin. Vaikeuksien kautta kuitenkin kivuttiin voittoon. “Vihu” kantakirjattiin ykkössijalle työhevospuolella ja samana kesänä hevonen sijoittui työhevoskilpailuissa toiseksi. Voitto jäi vain muutaman pisteen päähän.

Vinkkejä hevosihmisille

Minnan vinkit lyhyesti ja ytimekkäästi ovat: ” Viettäkää aikaa hevostenne kanssa, hengailkaa niiden ja muiden eläinten parissa”. Hänen mielestään rentous on usein paljon parempi tapa lähestyä eläimiä, sekä toimia niiden parissa. Tiukkapipoisuudella saa vain kiukun tarttumaan eläimiinkin.

Linkki Minnan tallin facebook-sivustolle:

https://www.facebook.com/Wild-Western-Ranch-272988079518910/