Esittelyssä: Rajakorpi Ranch ja Anna Porola

(teksti: Cherry Lee Byrd)

Oulun läheisyydellä, 15km keskustasta eteläänpäin,Kempeleellä sijaitsee Anna ja Mika Porolan tila, Rajakorpi Ranch. Tilan toimintaan kuuluu monipuolisesti hevospalveluita. Mika on ammatiltaan kengitysseppä. Sen lisäksi hän kasvattaa ravihevosia ja ajaa kilpaa. Annan työnsarkaa on ihmisten ja hevosten kouluttaminen toimivaan yhteistyöhön. Lisäksi hän kasvattaa ja ratsuttaa hevosia.

Esimerkiksi näitä palveluita löytyy Rajakorpi Ranchilta Annan ja Mikan ,sekä heidän aputiimiläisten tarjoamana:

-Lännenratsastustunnit

-Kengityspalvelut

-Hevosten monipuolinen koulutus myös ajo-opetus.

-Leiri,kurssit,tapahtumat.

-Työporukoiden yms. Virkistyspäivät.

-Feel the feet moving – esimies,-työyhteisökoulutukset.

-Täysihoitopaikat.

-Kilpailut

-Kotiopetus ja kurssit omalla tallillasi sop.mukaan.

-Hevospuolen opiskelijoiden koulutus Yhteistyössä mm. Osao Muhos, Ruukin Maaseutuoppilaitos, Pudasjärven Ammattiopisto, Haapaveden Ammattiopisto.

anna_porola1

Annan tarina lännenratsastuksen parissa

Esikosketuksen lännensatulaan Anna sai ex-ravuri hevosensa selässä lainasatulalla, mikä johti heti oman länkkärisatulan hankintaan Kurikan Leenalta.Vuonna 2002 Muhoksella järjestetyllä pyöröaitauskurssilla hänen sydämensä oli täysin myyty lajille. Samalla hän löysi yhden tärkeimmistä mentoreistaan Katja Vanhatalon, joka oli ohjaamassa kurssia. . Lännenratsastuksen ideologia ja sen perinteet, filosofia ovat kiehtoneet Annaa alusta alkaen. Hän kutsuu työtään kutsumusammatikseen. Työssään hän mieluiten kouluttaa ihmisiä, sekä hevosia yhdessä. Anna kertookin hänelle saapuvan paljon hevosia, joilla on ongelmia ihmistensä kanssa. Mentoriltaan Vanhatalon Katjalta hän kertoo oppineensa näkemään ihmisten puheiden ja egojen taakse. Sen kyvyn avulla hän kertoo työstäneensä monia hevosia takaisin satulan alle ja kiinni elämään. Myös “haastavat” hevoset ovat Annan lempipuuhaa. Hän pitää nuorista ja uudelleen koulutettavista hevosista, ehkä eniten. Anna ei näe itseään kilpailuhenkisenä, mutta aikuisiällään hän on omien koulutettujen nuorten hevosten kanssa kokeillut sitäkin maailmaa . Hän ei välitä kilpailujen titteleistä tai pokaaleista. Enemmänkin hän osallistuu kisoihin kouluttajana, joka keräämässä tietoa siitä missäkohtaa hän on kehityksessä hevosensa kanssa. On hän toki kerran myös kisannut hyvin koulutetulla aikuisella hevosella, reining luokassa. Se oli hänestä upea kokemus.

 

Anna pitää lännenratsastuksessa kaikista lajeista. Tekeminen hevosten kanssa ja hevostaidot ovat hänen lempijuttunsa. Nyt hänen uusi ihastuksensa on kuitenkin Cutting, sekä Karjalajien oppiminen ja hevosteni kouluttaminen karjan käsittelyyn. Hän on ohjannut jo mahtavan kurssi kokonaisuuden aiheesta yhdessä Axel Hellstenin kanssa, joka on hänen mielestään Suomen yksi lupaavimpia hevostaitaja.

 

Esikuvia hänellä on monia. Anna kertoo ihailevansa kaikkia jotka osaavat kuunnella itseään ja toimia hevosen arvoja kuunnellen. Sillä miten paljon joku on saavuttanut mainetta tai pokaaleja, ei ole Annan silmissä väliä. Hän arvostaa niitä jotka tekevät itselleen ja auttavat muita. Tärkeitä ihmisiä hänelle ovat tallin henkilökunta, eli hänen ranchinsa kantava voima: Leenu, Anni, Ansku, Kake, Siiri, Minna, Hilla, Risto, Henna, Aliisa, Taija ja tietenkin hänen aviomiehensä. Erityisen kiitollinen Anna on puolisolleen siitä, että Mika on mahdollistanut Annan unelmien toteutumisen ja uskonut häneen kaikkien yhteisien vuosien aikana. Tietysti Anna on myös kiitollinen terveistä lapsista ja kodista joka tuntuu kodille. Kiitollisuutta hän osoittaa myös vanhoille hevosilleen ja opetusmestareillensa siitä että he ovat edelleen läsnä ja täyttävät myös hänen sydämensä lisäksi myös muiden ihmisten aukkoja sieluissa ja elämässä. Lisäksi maininnan kysyessäni esikuvista saavat jo aiemmin mainitu Katja Vanhatalo , sekä Rick LeMay. Anna sanoo heidän toimineen hänen kalliona, luotettavana tukena ja turvana, sekä oppaina oikealle tielle. Hänestä onkin uskomattoman hienoa saada kutsua heitä kolleegoiksi, opettajiksi, mentoreiksi ja ennen kaikkea ystäviksi.

 

Annan elämään on kuulunut useita hevosia, joista jokaisella on ollut merkitystä hänelle.. Heistä erityispaikan sydämessä ovat kuitenkin saaneet muutamat erityisen tärkeät ystävät , koska heidät hän on antanut vain itsellensä. Ensimmäisenä hän mainitsee ensimmäisen oman hevosensa joka oli 10vuotias ori, Ballahash. Ballahash oli myös entinen laukkaratsu ja kun Anna hänet hankki, oli hän itse vasta 12vuotias. Muita Annan vuosien varsille tärkeitä hevosia ovat: Jatus 15v Suomenhevos-ori kun Anna oli 17v. , Suomenhevostamma Vilauksen Tyttö kun Anna oli 22v. Sen jälkeen listalta löytyvät Annan ensimmäinen quarter Golden Plates ” Harri ja maailman kiltein Well Done Wire Jolta hän sanoo oppineensa eniten. Maininnan saavat myös tulevaisuuden toivot Lokson Shampanja 2v sh ori, tuleva siitosori ja all-around ratsu.Sekä Annan toiveista syntynyt “jumalallinen ilenstymä” Ava 6kk Quarter tamma, joka on myös Annan joululahja.

 

Viimeisimpänä kysyin annan terveiset lukioille ja tässä ne vielä hänen omin sanoin: “Kuuntele aina omaa ääntäsi ja ole avoin. Armollinen itseäsi ja kanssakulkioitasi kohtaan. Näin löydät itsellesi sopivimman tavan olla hevosten kanssa. Vietä aikaa hevosten kanssa vähintään yhtä paljon kuin satulassa. Anna itsesi olla hyvä ja onnistua. Ja muista olet aina tervetullut” -Anna

anna_porola2