Bambi liukkaalla jäällä

Maria Mustonen, eli Wilma, on nykyään päätoiminen lännenratsastuksen valmentaja. Wilma on ollut “heppahullu” pikkutytöstä lähtien. Lännenratsastukseen hän hurahti 90-luvulla, ja muutaman ratsastuskouluvuoden jälkeen hankki miehensä kanssa oman pienen hevostilan Vihdin Haimoosta.

Wilman tärkeimpiin saavutuksiin kuuluu All-Aroundin Suomen mestaruus vuonna 2009 itse kouluttamallaan quarterruunalla Ikaros, sekä reiningin Suomen mestaruudet vuosina 2012 ja 2013 kilpakumppaninaan Solbritt, joka niin ikään on Wilman itsensä kouluttama. Solbrittin kanssa saavutuksiin kuuluu myös EM-finaalipaikka reiningissä vuonna 2013 ja ratsukko edusti Suomea myös reiningin MM-kilpailuissa vuonna 2014 sijoittuen 61./82.

Wilman ja The Genuine Roosterin yhteinen taival alkoi vuosi sitten. Lue mitä vuoden aikana on tapahtunut ja mitä heille kuuluu nyt.

 

Mistä kaikki alkoi

IMG_5596-EditSolbritt on ollut niin upea kisahevonen, että en nähnyt muuta vaihtoehtoa, kuin yrittää tehdä siitä varsoja, ennen kuin on liian myöhäistä. Rakenteeltaan Solbritt on erittäin korrekti ja luonteeltaan poikkeuksellisen mukava hevonen, jota on erinomaisen helppo käsitellä tilanteessa kuin tilanteessa. Huippuun viritetty kisahevonen on luonteeltaan niin kiltti, että sillä pystyi ratsastamaan 9-vuotias lapseni kesken kisakauden.

Solbrittin saavutuksiin kuuluu kaksi Suomen mestaruutta, useampia SM-sijoituksia, lajimestaruuksia Western Ridingista usealta vuodelta ja EM -finaalipaikka vuodelta 2013. Solbritt osallistui myös kanssani vuoden 2014 reiningin maailmanmestaruuskilpailuihin Ranskan Caenissa. Oli aika tehdä päätös. Tarvitsen uuden kilpahevosen.

 

Jenny löytyi Italiasta

jenny1Hevosta etsittiin useiden keskieuroopan kontaktien kautta ja aikaa etsintään käytettiin paljon. Sopivan ehdokkaan löytäminen olikin yllättävän vaikeaa. Lopulta tammikuun lopulla 2015 sain soiton 23 Ranchilta Italiasta Bernard Fonckilta. Hänellä saattaisi olla kaksi sopivaa ehdokasta. Tilasimme kaverin kanssa lennot Milanoon ja seikkailu alkoikin jo kolmen päivän päästä.

Italiassa oli poikkeuksellinen lumimyrsky, paikallisissa autoissa tottakai kesärenkaat ja keli luvallakin sanoen hirveä. Lopulta saavuimme perille myöhään illalla, minkä takia pääsimme vasta seuraavana aamuna ratsastamaan 23 Ranchille. Ratsastin molemmat hevoset aamupäivällä, minkä jälkeen kävimme lounaalla lähikylän baarissa. Idyllinen maalaisbaari tarjosi mukavan elämyksen pikkukylän elämään. Iltapäivällä ratsastin molemmat hevoset uudestaan ja sitten oli päätöksen aika.

Sovimme illaksi tapaamisen Fonckien kanssa. Parin tunnin väännön jälkeen lopputuloksena oli ostopäätös The Genuine Roosterista. Jenny muuttaa siis Suomeen.

 

Ensimmäiset kuukaudet Suomessa

JJ7A2420Italian ihmeen saapuminen keskelle Suomen talvea kesäkengillä tuotti haasteita. Jenny saapui Karkkilaan KV-Stablelle ja pääsin taluttamaan sitä maneesiin. Ajoin trailerin maneesin oven eteen, jotta liukastumisilta vältyttäisiin. Solbritt oli seuraneitinä trailerissa odottamassa. Kotimatka sujui kommelluksitta ja kengitys saatiin sovittua seuraavalle päivälle.

Uusi paikka, pitkä matka, paljon energiaa ja tarhaan tottumaton hevonen oli huono yhdistelmä. Vauhtia oli enemmän kuin olisi toivottu. Jenny siis tarhaili kanssani valvotusti ensimmäisen viikon. Liukas pohja tarhaan tottumattomalle energiaa huokuvalle hevoselle oli vaikea yhdistelmä. Asiat alkoivat kuitenkin tarhassa sujua.

 

Bambi liukkaalla jäällä

The Genuine RoosterEnsimmäiset pari päivää liukkaan kelin ja hokkeihin tottumattoman hevosen kanssa aiheuttivat tilanteen, että ainoastaan kävelyttäminen oli mahdollista. Liinassa juoksuttaminen olisi ollut liian riskialtista. Muutaman päivän päästä aloitin liikutuksen selästä käsin. Hevonen oli kuin Bambi liukkaalla jäällä. Pikkuhiljaa Jenny alkoi tottua kenkiinsä, kentän pohjaan ja pääsimme aloittamaan treenin, joka sisälsi paljon hevosen jumppaamista. Noin kuukauden päästä pääsimme jo enemmän harjoittelemaan myös muita asioita ja maneesitreenit tulivat myös kuvaan. Ensimmäinen valmennus tulikin jo aika nopeasti parin kuukauden päästä ja Ann Fonckin avustuksella harjoittelin hevosen käyttöohjeita.

 

Käyttöohjeet hukassa

Kaikki aikaisemmat kisahevoseni olen kouluttanut itse varsasta lähtien ja olikin yllättävän vaikeaa oppia ratsastamaan toisen kouluttamaa valmista kilpahevosta. Pohkeen oikeanlainen käyttö tuotti ongelmia esimerkiksi laukanvaihdoissa. Tuntui todella turhauttavalta, kun ei saanut hevosta tekemään kunnollisia laukanvaihtoja varsinkin, kun tietää hevosen osaavan vaihdot täydellisesti, eikä itsellekään laukanvaihdot ole koskaan olleet ongelma. Yhteistä kieltä ei vaan tuntunut löytyvän. Onko tämä nyt se kulttuurien välinen shokki?

 

Kisakausi Jennyn kanssa

Jenny4Kaikki ei mennyt kuin strömssöössä. Hevonen oli juuri niin show smartti minun allani, mitä pelkäsinkin. Koko kisakausi oli pääsääntöisesti testaamista. Erityisesti loppukauden käytin pelkästään “skuulaamiseen” ja ainakin tuntui siltä, että se tuotti toivottua tulosta.

 

 

 

Peruskuntokausi käynnissä

JJ7A2250Kisakauden jälkeen suurin paino on laitettu rundown -linjojen harjoitteluun. Kelien mukaan niitä on tehty kotona, sekä Kytäjän maneesilla. Talvikeleillä pääpaino laitettiin perusratsastukseen ja kunnon kohotukseen.

Kevättalvella olen aloittanut valmistautumisen uuteen kisakauteen. Harjoitusten painopiste on siirtynyt lajikohtaiseen harjoitteluun. Rick LeMayn valmennuksesta haimme oppeja tuomarin näkökulmasta. Ajatuksena on hakea tarkkuutta perusratsastukseen radalla ja etsimme hevoselle yksilöllisen luontaisen tavan ja muodon liikkua. Tämän jälkeen pääsemme lisäämään vauhtia. Monia mielenkiintoisia valmennuksia on tulossa.