Nuoren reining ratsastajan Elena Wuorimaan kokemuksia vuodelta 2017

Vuosi 2017 oli Inkoolaiselle 16-vuotiaalle Elena Wuorimaalle ratsastuksellisesti tapahtumarikas. Siihen mahtui valmennusta ja kisaamista Amerikan mantereella. Vuosi huipentui kansainvälisestikin merkittävään voittoon reiningin kilpailuissa Ruotsissa. Voittotulos oli myös Elenan henkilökohtainen ennätys ja korkeimpia suomalaisten koskaan ulkomailla saavuttamia tuloksia. Ulkomailla valmentautuminen ja kisaaminen antavat laajempaa näkemystä lajista. Lajin kehittymisen kannalta Suomeen tarvittaisiin muutama isompi reiningiin soveltuva maneesi.

Harjoittelua Texasissa
Elena valmentautui koko kesän Tim McQuayn talilla Texasissa. Siellä ratsastettiin lähes 12 h päivässä kuutena päivänä viikossa. Elena pääsi ratsastamaan hevosia 2-vuotiaista aina WEG kultamitalistihevosiin asti useamman valmentajan ohjaamana. Valmennus oli ajoittain hektistä ja rankkaa eikä 35-40 C kuumuus sitä ainakaan helpottanut; turhia taukoja ei pidetty. Elenan mukaan Timin ratsastustapa vaatii hevoselta paljon, mutta hän ei ole koskaan hevoselle epäreilu eikä salli hevosen jatkuvaa paineistusta. Hevosta voi treenata kovaakin, mutta hevosta ei saa stressaannuttaa eikä huolestuttaa. Vaikka toiminta McQuayn tallilla olikin hyvin kilpailuorientoitunutta, niin hevoset pääsivät siellä myös toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä muun muassa kaikki hevoset pääsevät viikoittain laiduntamaan isoille laitumille.

Puolestaan valmennettavilta ratsastajilta Tim vaatii ahkeruutta, tarkkuutta ja vahvaa itseluottamusta. Tim haluaa, että valmentajaan ei jäädä riippuvaiseksi. Hevonen pitää ratsastaa itselle, ei valmentajalle, ei sivusta neuvojille eikä kenellekään muullekaan. Tim vaatii ymmärtämään ja oppimaan tunnetta, pitää oppia itse tuntemaan mitä puuttuu ja mitä sen korjaamiseen tarvitaan ilman jatkuvaa turvautumista tekniikoihin. Tekniikoistakaan ei ole hyötyä, jos et alunperin tiennyt mikä oli vialla ja korjaantuiko asia. Manuuvereiden ja temppujen tekeminen tulee vasta laadukkaan perusratsastamisen jälkeen kruunaten lopputuloksen.

Elena osallistui Timin ohjauksessa myös muutamaan Pohjois-Amerikan suurimpaan reining kilpailuun NRHA derby (Oklahoma) ja Tulsa Reining classic (Tulsa) kisoihin. Kyseiset kisat Elenan mukaan opettivat enemmän kuin yksikään aikaisempi koulutustilanne. Suurimpina oppeina olivat hevosten valmistaminen kisoihin ja hevosen esittäminen kisaradalla. Amerikassa kilpailijoiden ympärillä toimii valtava team-koneisto, joka huolehtii kaikesta. Ilman tätä ammattimaista koneistoa suoritustaso jäisi vääjäämättä heikommaksi. Kisaajat ovat kuin formulakuskeja, joiden ei tarvitse keskittyä mihinkään muuhun kuin kisasuoritukseen. Kaiken muun työn ja valmistelun tekevät muut siihen määrätyt joukkueen jäsenet. Kisaajan ja tämän hevosen ympärillä pyörii avustajia kuin formula-auton ympärillä juuri ennen lähtöä. Tämä kaikki oli alkuun hieman hämmentävää, koska Suomessa Elena on tottunut tekemään kaiken itse.

Valmistautuminen Suomessa
Palattuaan Suomeen Elena halusi laittaa kesällä opitut asiat käytäntöön. Tavoitteena oli lähteä kisaamaan Ruotsiin Scandinavian Derbyyn. Nyt Elenalla oli vain reilut kolme viikkoa aikaa laittaa Suomessa laitumella koko kesän lomailleen hevosensa kisakuntoon. Elenan hevonen Haidachino Hollywood (kutsumanimeltään Cherry) on 13-vuotias kokenut kilpahevonen, joka on aikanaan Tim McQuayn kouluttama. Näiden kolmen viikon aikana Elena keskittyi lähes yksinomaan laadullisiin tekijöihin välttäen hevosen turhaa kuluttamista ja manuuvereiden toistamista. Lisäksi hän kävi pikaisesti kahden päivän ajan valmentautumassa Mark Schafferin kurssilla, jossa parannettiin Cherryn hitaan laukan laatua. Rundown manuveeria ja laukkaympyröitä parantava harjoittelu käytiin tekemässä Ruotsissa siihen sopivassa maneesissa. Aiemmin Elenan tulostaso oli Cherryllä ollut korkeimmillaan 70,5 pistettä ja nyt oli mielenkiintoista nähdä mihin tulostasoon voitaisiin yltää.

Kilpailumatka Axvallaan Ruotsiin
Hyvin lyhyellä valmistautumisella Cherry viritettiinkin kisakuntoon mielettömän hyvällä lopputuloksella. Elena osallistui 1-2 kisaluokkaan päivässä. Ensimmäisessä startissa tapahtui virhe spin-käännöksessä aiheuttaen sakkopisteen. Kaikki muut kisaradat onnistuivat kiitettävästi. Hevonen oli yllättävän hyvin kuulolla ja Elenan kanssa läpi kisasuoritusten. Elenan ja Cherryn suoritustaso aiheutti ihmetystä alan pohjoismaisissa piireissä ja erityisesti suuri tanskalainen yleisö yltyi kannustamaan Elenan suorituksia. Poikkeukselliseksi Elenan suorituksen tekee se, että hän valmisti itsenäisesti hevonsensa kilpakuntoon sekä ennen kisoja että kisapaikalla. Viimeisen vuoden aikana valmentaja on käynyt Cherryn selässä ainoastaan muutaman kerran. Suurimmalla osalla osallistujista oli mukana omat valmentajat, jotka olivat ratsastaneet hevoset valmiiksi sekä ennen kisoja että kisojen aikana. Pohdimmekin kisojen aikana, että jatkuva valmentajan läsnäolo ja ohjeiden antaminen saattaa jopa estää ratsastajan kehittymistä.

Taso Ruotsissa
Yleisenä kokemuksena Ruotsin matkasta voitiin jälleen todeta, että youth (alle 19-vuotiaat) ratsastajia on huomattavasti enemmän Ruotsissa kuin Suomessa ja heidän osaamistasonsa on varsin korkeaa. Youth ratsastajien kesken oli hyvä yhteishenki ja yhdessä olemisen ilmapiiri ilman keskinäistä kilpailuasetelmaa. Nuoret olivat selvästi pitämässä hauskaa kisaradalla ja kilpailemassa itsensä kanssa pyrkien yhä parempiin kisasuorituksiin. Ruotsissa on kasvamassa huikea reining-sukupolvi. Ruotsissa onkin vuosien ajan panostettu voimakkaasti nuoriin ratsastajiin ja Ruotsista löytyy useita kunnollisia isoja reining ratsastukseen sopivia ratsastuspohjia suurine maneeseineen. Suomessakin tarvittaisiin muutama kunnollinen suurempi reining maneesi, joka toisi enemmän harjoittelumahdollisuuksia ja veisi tätä lajia Suomessakin eteenpäin.

Kisojen virallinen nimi on SRHA September Rundown and Scandinavian Derby and Futurity ja ne järjestettiin Axvallassa Ruotsissa 28.9.-1.10.2017. Kisajärjestelyt olivat toimivat, tunnelma mukava ja yleisö hyvin kannustava. Kisoihin osallistui ennätysmäärä hevosia ja reining ratsastajia (lähes 150 starttia) Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Hollannista ja Suomesta. Tuomareina toimivat Francois Zurcher (Sveitsi), Pierre Oullet (Italia) ja Uli Kofler (Saksa). Kisojen johtajana oli Steve Clinch ja sihteerinä Cajsa Andersson.

Elenan ja Haidachino Hollywood voittivat kaikki luokat, mihin osalistuivat:

  • NRHA Non pro, tulos 214,5 pistettä
  • NRHA Youth Cup, tulos 424 pistettä
  • NRHA Rookie L1, tulos 141,5 pistettä
  • NRHA Youth 14-18-vuotiaat, tulos 141,5 pistettä
  • FEI CRIJ***, tulos 69 pistettä

Kuvat:
Axvalla Mi Ritzen
Oklahoma Waltenberry