Esittely


 

Lännenratsastus on saumatonta yhteistyötä

herkkakuvaa-heinlahtiLännenratsastus ei ole villihevosrodeota tai lännenelokuvien rajua menoa, vauhtia ja vaaratilanteita. Se on karjapaimenten työhön perustuva käytännöllisyyteen ja vaivattomuuteen tähtäävä ratsastuslaji, jonka hienouksien hallinta vie ihmisiän.

Koko maailmassa kovaa vauhtia suosiotaan kasvattava lännenratsastus (western riding) on kehittynyt nykyiseen muotoonsa karjapaimenten käytännön työn ja keskinäisen kisailun pohjalta. Tästä johtuen lajissa korostuvat kestävyys, mukavuus, keveys ja ratsukon välinen tasavertainen yhteistyö. Lännenratsu on työkaveri, jonka tehtävä on reagoida kevyesti ratsastajan pyyntöihin ja tehdä oma-aloitteisesti oma osansa työstä ilman jatkuvaa kontrollointia – niin rancheilla kuin kilparadoillakin.

 

Outi Arola & Golds Buck Rebel, Kuva: Sonja Holma

Outi Arola & Golds Buck Rebel, Kuva: Sonja Holma

Lännenratsastusta voi harrastaa minkä rotuisella hevosella tahansa. Vaikka kilparadoilla ovat eniten esillä lajiin erityisesti kasvatettavat American Quarter- ja Painthevoset, lännenratsastuksen kilpailulajien kirjo takaa sen, että jokaiselle hevoselle ja ratsastajalle löytyy sopiva laji.

Lännenratsastuksessa kilpaillaan noin kahdessakymmenessä hyvin erilaisessa lajissa. Lajit vaihtelevat hevosten esittämisestä ja rakennearvosteluista aina hevosmiestaito- ja karjankäsittelyluokkiin. Euroopassa eläinsuojelulaki kieltää joihinkin lajeihin liittyvän elävien vasikoiden lassoamisen, mutta karjanerotteluluokissa (cutting) elävää karjaa käytetään, koska eläimet eivät näissä luokissa ole vaarassa vahingoittua.

 

Mari Rapola & Little Jacki Junior

Mari Rapola & Little Jacki Junior

Lännenratsastus on ollut Suomen Ratsastajainliiton (SRL) hyväksymä virallinen laji vuodesta 1994. Suomessa käytettävät kilpailusäännöt on soveltaen käännetty American Quarterhevosyhdistyksen (AQHA), kansainvälisen reining-yhdistyksen, National Reining Horse Associationin (NRHA) ja FEI:n säännöistä. AQHA:n sääntöjä käytetään lännenratsastuskilpailuissa koko maailmassa.

Kilpaileminen
Suomessa järjestetään parikymmentä eritasoista lännenratsastuskilpailua vuosittain. Kilpailuissa on erikseen mm. nuorille hevosille tarkoitettuja koulutusluokkia, nuorten ratsastajien youth-luokkia sekä lajin parhaiden taitajien open-luokkia. SRL:n kilpailujärjestelmän alimmalla portaalla ovat kilpailuharjoitukset, joista voi edetä seura-, alue-, ja kansallisten luokkien kautta aina kansainvälisiin kilpailuihin asti.

SRL:n alaisten kilpailujen lisäksi Suomessa järjestetään sekä Amerikan Painthevosyhdistyksen (APHA) että Amerikan Quarterhevosyhdistyksen (AQHA) alaisia kilpailuja ja luokkia, joihin voi osallistua kyseistä rotua edustavalla ja yhdistyksen kansainväliseen rekisteriin rekisteröidyllä hevosella.

 

 

Kari Vepsäläinen & SR Lil Peppy Sprat

Kari Vepsäläinen & SR Lil Peppy Sprat

Suomen mestaruuksista lajin kuninkuuslajissa, reiningissä, on kilpailtu vuodesta 2007 alkaen. Tämä laji on vuodesta 2000 alkaen ollut myös FEI:n alainen lännenratsastuslaji.

Suomessa kilpaillaan vuosittain lisäksi lajimestaruuksista western pleasuressa, western horsemanshipissa, trailissa ja western ridingissa. Näiden neljän lajimestaruusluokan yhteistuloksen perusteella jaetaan all around -lajien Suomen mestaruus. Vuonna 2009 Suomessa järjestettiin ensimmäinen kansainvälinen reiningin CRI-kilpailu.

Lähde: SRL Lännenjaos

 

cropped-rsz_1_full.jpg

Lännenratsastajia FinnWestern 2013 -tapahtumassa Ypäjällä vanhassa maneesissa.