APHA

Amerikan Painthevosyhdistys

 

American Paint Horse Association (APHA) on roturekisteriä ylläpitävä järjestö, jonka päämaja sijaitsee Forth Worthissa Texasissa. APHA :n tavoitteena on korkealuokkainen rakenteeltaan karjahevostyyppinen hevonen, jolla on värikäs lehmänkirjava kuviointi. APHA on maailman toiseksi suurin rotujärjestö, jolla on jäseniä yli 59 eri maassa ja APHA:n rekisteriin on rekisteröity yli miljoona paint-hevosta ympäri maailman.

©Janette Metelinen

©Janette Metelinen

Vaikka karvan kuviointi on keskeisen luonteenomaista rodulle, Amerikan paint-hevosen tulee täyttää myös tarkat puhdasrotuisuusvaatimukset. Tullakseen rekisteröidyksi hevosen toisen tai molempien vanhempien täytyy olla rekisteröityjä APHA:iin. Toisen vanhemmista täytyy olla rekisteröity American Quarter Horse Associationin (Amerikan quarter-hevosyhdistys) , Jockey Clubin (englantilainen täysverinen) tai mihin tahansa kansainväliseen englantilaisten täysveristen rekisteriin, jonka Jockey Club tunnustaa.

Lehmänkirjava kuviointi ei periydy automaattisesti, minkä vuoksi yksiväriset tai liian vähän valkoista väriä omaavat paintit voidaan rekisteröidä Solid Bred/Breeding Stock rekisteriin.

SPHY (Suomen Painthevosyhdistys)FinPHA

 

Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää, edistää ja kehittää paint-hevosharrastusta ja -kilpailutoimintaa Suomessa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää jäsenilleen paint-hevosharrastukseen liittyviä opetus-, valmennus- ja neuvontatilaisuuksia, kilpailuja ja voi julkaista omaa tiedotuslehteä, toimii yhdessä muiden hevosharrastajien kanssa ja ylläpitää yhteyksiä muihin hevosyhdistyksiin ja -järjestöihin.

 

(tiedot APHA/SPHY/Päivi Oikarinen)