AQHA

Amerikan Quarterhevosyhdistys (American Quarter Horse Association)

AQHA on lyhenne American Quarterhorse Assiciation:sta (Amerikan Quarterhevosyhdistys) joka on maailman suurin rotujärjestö ja jäsenyhdistys. Amerikan Quarterhevosyhdistys perustettiin vuonna 1940 Teksasissa ja yhdistyksen päätarkoitus oli säilyttää ns. Steeldust Horses eli Quarterhevoset.

AQHA:n pääkonttori on Amarillossa, Teksasissa. Pääkonttorissa työskentelee joukko ihmisiä joka huolehtivat AQHA-jäsenten kysymyksistä ja asioista koskien Quarterhevosia.

AQHA:n neljä päätehtävää on:
– Huolehtia rodun rekisteröinnistä ja sukutaulusta säilyttäen eheyden rodussa.
– Tarjota hyödyllisiä palveluita jäsenilleen, edistäen ja kannustaen Quarterhevosen omistajuutta.
– Kehittää erilaisia koulutusohjelmia, materiaaleja ja opetussuunnitelmia jotka ylläpitävät AQHA:n asemaa johtavana järjestönä hevosmaailmassa.
– Markkinoida ja mainostaa Quarterhevosta.

AQHA tarjoaa monipuoliset kilpailumahdollisuudet. AQHA:n alaisia kilpailulajeja on yli 20 erilaista joten jokaiselle löytyy jotain iästä ja vaatimustasosta riippumatta.

Lisätietoja AQHA:sta osoitteesta: http://www.aqha.com

Suomessa toimii Suomen Quarterhevosyhdistys (SQHY) joka on Amerikan Quarterhevosyhdistyksen (AQHA) kansainvälinen alayhdistys. Lisätietoja Suomen Quarterhevosyhdistyksestä löytyy osoitteesta: http://sqhy.fi/

 

Quarterhevonen (engl. Quarter Horse tai American Quarter Horse) on yhdysvaltalainen ratsuhevosrotu. Rotu polveutuu mm. mustangista ja englannintäysiverisestä ja juontaa juurensa aina 1700–1800-luvuille. Quarterhevosta käytetään monipuolisesti ratsuna, karjatyöhevosena rancheilla sekä laukkahevosena.

Rodun nimi tulee neljännesmailista (quarter of a mile), lyhyestä laukkakilpailumatkasta jolla nämä hevoset ovat perinteisesti kilpailleet nopeudessa. Lyhyillä matkoilla quarterhevosta pidetäänkin maailman nopeimpana hevosena: se laukkaa neljännesmailin parhaimmillaan 88 km/h nopeudella (55 mailia/h). Quarterhevoset ovat ketteryytensä, nopeutensa ja hyvän tasapainonsa sekä “karjavaistonsa” (cow sense) ansiosta loistavia karjahevosia, missä käytössä moni amerikkalainen quarterhevonen on edelleenkin.

Quarterin säkäkorkeus on noin 140–160 cm ja hevonen tulee olla yksivärinen, vain sukat ja pään merkit sallitaan, muualla rungossa valkoinen väri ei ole suotavaa. Tavallisin väri on rautias, mutta quarterhevosia on todella monen värisiä.

Rakenteeltaan quarterhevonen vaihtelee hieman käyttötarkoituksen mukaan (karjatyöt, näyttelyhevonen, laukkaratsu jne.). Tyypillisellä quarterilla on pienehkö, hienostunut pää ja suora profiili. Vartalo on voimakas ja erittäin lihaksikas, rintakehä on leveä ja takapää pyöreä, voimakkaan lihaksikas. Quarterit jaetaan tavallisesti kahteen eri rakennetyyppiin: stock horse –tyyppi on matalampi, rungoltaan lyhyempi, tiiviimpi ja lihaksikkaampi. Hunter –tyyppiset quarterit ovat korkeampia, lihaksiltaan hieman pienempiä ja muistuttavat enemmän englannintäysiveristä.

Quarterhevonen on maailman suosituin hevosrotu – rodun edustajia on rekisteröity Amerikan Quarterhevosyhdistyksen roturekisteriin jo yli viisi miljoonaa yksilöä. Suomessa rodun edustajia on tällä hetkellä yli 300kpl.

Hyödyllisiä ohjeita liittyen AQHA kilpailuihin:

Hevosen liisaus AQHA-kisohin:
http://www.sqhy.fi/hevosen-liisaus.html

 

AQHA

 

Lisätietoa:

www.aqha.com

www.sqhy.fi